pátek 11. května 2012

Co zařídit před odletem?

Pokud už máte v kapse vízum, můžete se vrhnout na druhé kolo příprav do Země javorového listu.

Je potřeba zařídit si cestovní pojištění na celou dobu vašeho pobytu. Na imigračním po vás můžou požadovat příslušný doklad a pokud jej nebudete mít nebo jen třeba na 3 měsíce, může se stát, že vám dají work permit na ony 3 měsíce (Nevím sice o konkrétním případu, že by se to stalo, nicméně pokud jste posílali žádost o vízum, zavázali jste se tím také, že si pojištění obstaráte, je to jedna z podmínek programu).
Pár dní před odletem si zajděte na svou zdravotní pojišťovnu odhlásit zdravotní pojištění z důvodu dlouhodobého pobytu v zahraničí. Sociální pojištění není třeba odhlašovat.

Letenky - je jen na vás, kterou leteckou společnost si vyberete. Většina lidí jde stejně po nejnižší ceně a ta záleží na období, ve kterém poletíte a na tom, s jakým předstihem si letenku koupíte. Je dobré vše průběžně sledovat. Osobně doporučujeme koupit si pouze jednosměrnou letenku. Nikdy nevíte, kdy se budete vracet a přebookování stojí další zbytečné peníze. Navíc zpáteční letenka jde koupit maximálně na třičtvrtě roku dopředu, takže pokud zůstáváte celý rok, přebookování se nevyhnete. A jestli hodláte po roce stráveném v Kanadě cestovat do USA, rozhodně se nevyplatí kvůli zpáteční letence vracet zpět do Kanady (a stejně by vás tam už nepustili, protože vízum po vycestování do USA pozbude platnosti).


Vyplatí se doma zanechat generální plnou moc v případě jakékoliv administrativní činnosti, kterou z Kanady sami nebude moct vyřídit. Například budete potřebovat aktuální výpis z Rejstříku trestů pro nového zaměstnavatele, který nesmí být starší víc než 1 měsíc, někdo za vás může přebírat poštu atd.

Pokud odlétáte na 12 měsíců do zahraničí, nemusíte platit v místě trvalého bydliště poplatky za komunální odpad. Záleží na daném obecním/městském úřadě, zda poplatek promine či ne. K žádosti o prominutí je dobré doložit čestné prohlášení a kopii víza v pase. Dalším řešením je doručit na příslušný obecní či městský úřad žádost o odhlášení trvalého bydliště společně s vaším občanským průkazem - poplatky za odpad se tím pádem promíjí automaticky, nevýhodou je, že vás po příletu do ČR čeká kolečko na úřadech při zpětném přihlašování trvalého bydliště.

Z dalších drobností se vyplatí zrušit si paušál na mobilní telefon (např. u Vodafone se dá zařídit tzv. nulový tarif, kdy s platným roamingem jste v Kanadě stále na příjmu, můžete případně smskovat a volat za ne právě přátelské ceny, ale neplatíte ani korunu za paušál). Informujte své známé, že vám nemají volat, protože byste se nedoplatili a také by vám asi nebylo příjemné, kdyby vás někdo v Kanadě vzbudil ve 3 ráno s něčím "hrozně důležitým".

Pokud nemáte dopředu domluvené bydlení, rezervujte si pár dní před odletem nějaký hotel. My jsme vybrali tento: http://www.patriciahotel.ca/ - kousek od letiště, malý, levný, čistý (= bez štěnic. To jsme prý měli štěstí, protože hodně hotelů se tímto pochlubit nemůže).
Nicméně nevýhodou tohoto hotelu je, že sídlí na nechvalně známé Hastings Street - sice až za pomyslnou hranicí oddělující "špinavou" a "čistou" část ulice, ale pokud se vydáte špatným směrem, na chodníku každým krokem míjíte bezdomovce, feťáky, různě znetvořené lidi, kteří si z odpadků přímo na chodníku ve vchodech starých domů udělali vlastní domov. Sem tam vám chtějí něco prodat. Kouření různých drog a kšeftování na každém rohu ulice není výjimkou. Toto opravdu není ten Vancouver, do kterého jste přiletěli bydlet. Věřte, že když nasednete na nejbližší autobus, o pár zastávek dál se dostanete do přívětivějšího zbytku města.

Žádné komentáře:

Okomentovat