čtvrtek 10. května 2012

Jak se dostat do Kanady?

Tento blog jsme se rozhodli psát pro ty, kteří se chtějí do Kanady podívat a nebo si jen o této nádherné zemi chtějí něco přečíst.

Náš první článek se bude týkat základních informací, co všechno si zařídit, abyste vůbec dostali turistické a následně na imigračním oddělení pracovní vízum (work permit) do Kanady. Myslíme si, že je naprosto zbytečné platit desetitisíce cestovním agenturám, které vám za dané peníze naslibují spoustu služeb, ale ve skutečnosti jde jen o naleštěné hovno zabalené v dárkovém balení. Pokud jste aspoň trochu schopnější, vízum do Kanady si zvládnete obstarat sami bez zbytečných výdajů (ušetřené peníze se vám budou určitě hodit v prvních týdnech pobytu v Kanadě).


Mezi Českou republikou a Kanadou existuje dohoda, která dovoluje občanům ČR do 35 let (včetně) vycestovat až na 1 rok do této země s možností zde legálně pracovat. Tento program se jmenuje Working Holiday a všechny potřebné informace v češtině jsou k dispozici na stránkách kanadské ambasády v ČR.


Doplňující informace k jednotlivým bodům podání žádosti (viz. link výše)

První soubor dokumentů

1. Pár údajů k vyplnění. Návod snad není třeba.
2. Zde snad není co dodávat. Snad jen, že i když do Kanady nepotřebujete biometrický pas, my jsme si ho zařídili pro případ, že bychom chtěli vycestovat do USA.
3. Pošlete originál dokladu (pro všechny případy si doma nechte kopii)
4. Tady nemusíte vymýšlet sáhodlouhé odstavce. Stačí pár řádků.
5. Originál zůstatku vašeho účtu, ne starší než 3 měsíce.
6. Tuto část jsme vynechali - naší cesty se netýká
7. Tuto část jsme vynechali - naší cesty se netýká
8. Úplně postačí váš životopis, jímž jste se dosud prezentovali v ČR při hledání práce. Nemusíte si tam vymýšlet kdo ví co, kanadské resumé totiž vyžaduje trochu jiný formát i obsah a budete ho potřebovat až při hledání práce v Kanadě.

Druhý soubor dokumentů

10. K formuláři o rodině snad taky netřeba něco dodávat. Snad jen, že pokud cestujete s přítelem/přítelkyní, napište se navzájem do formuláře a označte jako "common-law".
11. 2 kusy vašeho ksichtu na fotopapíře v pasovém formátu
12. Výpis z Rejstříku trestů vám udělají na každé poště, kde je Czech point na počkání a zaplatíte 100,-
13. Prostě svěříte svůj pas České poště a Kanadské ambasádě v ČR
14. Druhá kopie pasu (stačí černobílá)
15. Kopie výpisu zůstatku na účtu
16. Tuto část jsme vynechali - naší cesty se netýká
17. Tuto část jsme vynechali - naší cesty se netýká
18. Druhá kopie životopisu

Nezapomeňte, že kopie identifikačních údajů a výpis z účtu musí být v dopise dvakrát! Když na něco zapomenete nebo něco ve formuláři vyplníte špatně, neznamená to sice, že vám vízum nedají, ale prodlouží se doba vyřizování, protože vše budete muset dodatečně poslat, aby žádost byla kompletní. Je dobré si také udělat kopii výpisu z Rejstříku trestů (pro imigrační úředníky v Kanadě). Dokumenty jsme poslali Českou poštou jako cenné psaní asi za 45 Kč.

Na stránkách se uvádí doba vyřízení víza do 8 týdnů, nám však v únoru přišel pas s povolením již za týden! Obecně, pokud to nepošlete během letních prázdnin, kdy je sezóna a žádosti se kupí, můžete počítat s rychlejší dobou vyřízení než je uváděných 8 týdnů.

Kvóta na Working Holiday Program pro ČR je 1000 míst - na stránkách můžete sledovat, kolik míst je ještě aktuálně k dispozici. Pro slovenské spoluobčany je počet míst výrazně nižší. Tuším snad pouhých 100 a již na konci ledna byl limit vyčerpán. Snad by se měl v dalších letech postupně navyšovat.

Pro rok 2011, kdy jsme se o pobyt začali zajímat, ještě v prosinci bylo nějakých 30 míst volných. Pokud žádost podáte v prosinci, ambasáda uvádí, že byste do Kanady měli vycestovat do konce března následujícího roku. Pokud si žádost podáte až po Novém roce, dostanete do pasu vízum, které je platné 1 rok od data vydání, tudíž máte celých 365 dní na vycestování do Kanady. Na imigračním na letišti pak dostanete do pasu pracovní povolení, které platí 1 rok od příletu na kanadské území. Toto datum si zkontrolujte, až vám úředník povolení vydá (četla jsem o případu, kdy turistické vízum skupina lidí dostala v září, do Kanady přiletěli v listopadu a oni pracovní povolení dostali pouze do září - tudíž byli o 2 měsíce ošizeni - v takovém případě je třeba na to ihned upozornit a požádat o opravu)

Pokud jste tohle všechno zvládli (a věříme, že to nebylo zas tak těžké), můžete se těšit na vysněné cestování za oceán. První krok máte za sebou!

Žádné komentáře:

Okomentovat