pondělí 21. května 2012

Welcome to Canada

Poprvé jste se nadechli kanadského vzduchu, strávili první noc ve vysněné zemi, vítejte ve druhém levelu :) Co dělat v prvních dnech po příletu?


Zvyknout si na místní ceny - platí přísný zákaz přepočítávání na české koruny! Stejně ho pravděpodobně porušíte, ale v rámci zachování duševní pohody byste na přepočítávání měli rychle zapomenout. Dolar je sice dvacet korun, ale tady můžete často koupit za dolar něco, co jinde stojí třeba pět dolarů - jak jídlo tak spotřební zboží. Dalším zádrhelem může být zdejší pravidlo, že daň z prodeje se připočítává až při placení. Znamená to, že téměř všechny uvedené ceny jsou ve skutečnosti ještě vyšší - nepátrejte po tom, proč to tak je, prostě si na to zvykněte. Např. boty za $59.99 vás při placení vyjdou na cca. $68. Potraviny (především pečivo, sýry a masné výrobky) jsou opravdu výrazně dražší než v Česku, nicméně např. ovoce a zelenina vyjdou téměř nastejno. Už jste si asi zjistili, že hodinová mzda začíná zhruba na 10 dolarech čistého za hodinu, takže jste si asi i přes zákaz přepočítávání spočítali, že si můžete měsíčně vydělat výrazně víc než doma a utrácením pouze ve vybraných obchodech ušetříte. Pro příznivce coly a hovězího mám dobrou zprávu - stojí stejně jako u nás.

Social Insurance Number - věc potřebná k tomu, aby vás legálně zaměstnali. Vyřídíte u státní agentury Service Canada. Pobočky a informace najdete na jejich stránkách:
http://www.servicecanada.gc.ca/eng/home.shtml - ty se později hodí i k hledání práce v sekci Job Bank. Pokud ještě nemáte vlastní bydlení, udejte agentuře adresu hotelu jako místo, kam vám do 3 týdnů zašlou SIN card. Jsou na to zvyklé obě strany - i když v hotelu přespíte třeba jen 2 noci jako my. Do hotelu jsme pak volali, zda už dopisy došly a později jsme si je tam v pořádku vyzvedli.

Kanadské telefonní číslo - opět kvůli hledání práce a bytu doporučujeme zařídit co nejdříve. Připravte se i na to, že vám v Kanadě nemusí fungovat většina evropských telefonů, takže budete nuceni si nějaký pořídit spolu se sim kartou. Z mobilních operátorů přímo ve Vancouveru máte na výběr např. Mobilicity, Fido, Telus, Bell, Wind. Jejich nabídky jsou dost podobné, nechte si poradit a vyberte si ten, co vám nejvíc sedne. Operátor vám v obchodě ochotně vyzkouší tamní simku ve vašem přístroji, pokud si nebudete chtít kupovat nový.

Z vlastní zkušenosti doporučujeme například Wind, u kterého získáte za 25 dolarů předplacenou SIM kartu s voláním a sms neomezeně (volání pouze ve Vancouveru a okolí) a k tomu 100 mb dat pro surfování. Pokoušel jsem se pak odeslat sms do Česka, ale nějak se mi to nepovedlo, proto jsem pak raději volil sms z webu. Výhodou předplacené karty je, že nemusíte uzavírat smlouvu. Přesto jsme si pořídili druhé číslo u operátora Fido (čti "fajdou"), protože měli v nabídce krásné telefony - pokud ale po roce budeme chtít odjet, musíme dvouletou smlouvu zrušit a doplatit zbytek ceny telefonu - dáme vědět, jestli nás moc nenatáhli :).

Kanadský bankovní účet - bude třeba pro získání zdejší platební karty, ukládaní šeků s výplatou a prosté pohodlí a bezpečí nemít všechny peníze v hotovosti. My jsme si vybrali kanadskou banku TD - Canada Trust, jejíž zelené pobočky jsou ve Vancouveru skoro stejně časté jako McDonalds, Starbucks nebo Subway :) Přirovnal bych ji asi k české spořce. Zařídili jsme si společný účet pro dva, získali okamžitě dvě platební karty. Za vedení účtu se platí měsíčně 10 dolarů, pokud naspoříte $2500, máte vedení zdarma. V ceně je také 25 transakcí platební kartou (výběry i platby v obchodech).  V Kanadě je běžným zvykem platit kartou kdekoliv, pokud to někde nejde, mají to výslovně uvedeno na ceduli. Upozorňujeme, že proplácení šeků v bance na váš účet nějakou dobu trvá - peníze budete mít k dispozici za týden až čtrnáct dní od uplatnění šeku. Výplata bývá jednou za čtrnáct dní a běžně dostanete právě "pay cheque".


Jak najít bydlení - tohle byl pro nás asi nejtvrdší oříšek. Nebýt ochoty našich českých známých ve Vancouveru, utratili bychom za bydlení na hotelu asi pěkný balík. Dočasně nás nechali bydlet v jednom basement suite (většinou maličký byt v přízemí či suterénu, který je součástí většího rodinného domu). Nechtěli jsme se však na nikoho spoléhat a naší podmínkou bylo co nejdříve bydlet samostatně, proto jsme trávili první dny prolézáním místních serverů (především víceúčelový a populární Craiglist - pro Vancouver je adresa http://vancouver.craigslist.ca). Nabídkami bydlení se to tam jen hemží, ale ty dobré bývají pryč už v řádu hodin. Naprostou většinu inzerátů zadávají cizinci, kteří mají z pronajímání bydlení asi slušný vedlejší příjem. Chce to pevné nervy, trpělivost a dobré boty - bez legrace jsem nové boty zničil jen kvůli chození po prohlídkách. K problematice bydlení se vrátíme ještě později.


Jak najít práci - Začít můžete už v Canada Service, kde máte k dispozici zdarma internet s portálem Job Bank, kde jsou nabídky práce. Připravte si váš životopis v kanadském formátu - je stručnější a samozřejmě v angličtině, ten si vytiskněte a noste s sebou. Nikdy nevíte, kdy uvidíte ceduli "Now hiring" v provozovně, kde třeba budete chtít zkusit pracovat. Nezalekněte se podmínek, na které v tu chvíli "nemáte" - např. referencí. V Kanadě je sice zvykem, že na ně hodně dají a vyžadují je, nicméně dokážou pochopit, že jste právě přijeli odkudsi z Evropy a jste plní odhodlání pracovat. Někde se začít musí :-)

Žádné komentáře:

Okomentovat